Bezoek het MonetAtelier

In het MonetAtelier zijn replica’s te zien van de 25 Zaanse schilderijen van Monet. Een aantal van die replica’s zijn gemaakt door gerenommeerde Zaanse kunstenaars. De verzameling schilderijen biedt een unieke blik op het werk van Monet en tegelijkertijd een impressie van Zaandam in 1871.

‘Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, honderden molens en verrukkelijke boten.’

Schreef Monet aan zijn vriend en schilder Camille Pissarro na zijn aankomst in Zaandam op 2 juni 1871. Gegrepen door deze motieven zou zijn verblijf uiteindelijk vier maanden duren.

Monet schilderde in deze periode vierentwintig landschappen en één portret. De Zaanse schilderijen vormen de eerste grote groep werken van één locatie en één ononderbroken periode. Terug in Frankrijk paste Monet deze werkwijze steeds vaker toe. Zo ontstonden beroemde series als de korenmijten, de populieren langs de rivier l’Epte, de kathedraal van Rouen en de waterlelies in Giverny.

Monet is net op tijd om het oude Zaandam vast te leggen, toen de molens nog maalden en de schepen nog zeilden. De industriële revolutie, die in bijna heel Europa dan op gang is gekomen, verandert door de opkomst van stoommachines binnen een paar jaar voorgoed het kenmerkende molenlandschap van de Zaanstreek, zoals Monet dat heeft waargenomen.

Maar het MonetAtelier is veel meer dan een presentatieruimte. Het atelier is een zich voortdurend ontwikkelende, inspirerende locatie, een broedplaats voor nieuwe ideeën en een trefpunt voor liefhebbers van Monet. Het fungeert als informatiepunt en kenniscentrum over Monet in Zaandam, het startpunt voor Monet Wandelingen, de locatie voor verder onderzoek naar de relatie tussen Monet en Zaandam, schilderworkshops en lezingen.

Lijkt het jou ook leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan in het MonetAtelier? Te midden van replica’s van de 25 Zaanse Monetdoeken? Dan hopen we dat jij ons team komt versterken. Stuur een berichtje naar info@monetinzaandam.nl.

Voetbrug MonetAtelier

Plan uw bezoek

Nieuwe Entree

Het MonetAtelier in Zaandam is bereikbaar via een tijdelijke toegang aan de Zaanzijde. Vanaf de Beatrixbrug, in het verlengde van de Gedempte Gracht, loopt een trap naar beneden naar het MonetAtelier, zo het schilderij van Monet in.

Bezoekers met een rolstoel of die om andere redenen moeilijk van de trap gebruik kunnen maken, vinden de ingang aan de Westzijde 14g. Wel even aanbellen.

Toegang

Het Monet Atelier is gratis toegankelijk.

Een donatie is meer dan welkom.

Openingstijden

Woensdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur

Rond de feestdagen gelden aangepaste openingstijden.

Het atelier én het theehuis zijn buiten openingstijden en in de avonduren te boeken voor vergaderingen, recepties, e.d.

Adres

Bezoekadres:

Via de Beatrixbrug Zaandam, in het verlengde van de Gedempte Gracht.
Trap aan de noordzijde en loopbrug

 

Postadres:

Westzijde 14g
1506 EE ZAANDAM

+31 (0)75 7722255
info@monetinzaandam.nl

 Openbaar vervoer

Trein: vanaf NS-station Zaandam loopt u binnen tien minuten over de Gedempte Gracht naar het Monet Atelier. Bus: tegenover de ingang stoppen de lijnen 64, 69, 392 en 394.

Auto

In het centrum van Zaandam is eenrichtingsverkeer. U kunt uw auto het beste parkeren op De Burcht. Vandaar loopt u in vijf minuten naar het atelier.

Boot

De veerboot tussen Amsterdam CS en Zaandam meert af op een paar minuten lopen (Zaan Theater).

De Zaanhopper naar de Zaanse Schans / Zaans Museum meert ook af op een paar minuten lopen. (parkeerterrein Westzijde).

Voor de actuele dienstregeling klik hier.